Het waarschuwen van de arts
Akte van overlijden
Uitvaartondernemer en verzekering
Testament
U kunt een brief sturen aan het Centraal Testamentenregister in Den Haag (Postbus 19398, 2500 CJ Den Haag, (www.centraaltestamentenregister.nl)). Bij dit register kunt u schriftelijk informeren bij welke notaris een testament is opgesteld. U moet wel de overlijdensakte meesturen. Zodra u weet bij welke notaris u moet zijn, neem dan contact met hem of haar op. De notaris moet een zogenaamde verklaring voor erfrecht opstellen.
Afwikkeling erfenisSoms staat er in een testament een persoon die belast is met de afwikkeling van de erfenis. Als dit niet in het testament staat, is het verstandig dat de erfgenamen één persoon aanwijzen die de erfenis gaat afwikkelen. Zorg ervoor dat hij of zij een volmacht heeft die door alle erfgenamen wordt ondertekend, dit voorkomt veel administratieve rompslomp. Maak de volmacht niet te uitgebreid, dit voorkomt dat u ineens wordt geconfronteerd met een verkocht huis, inboedel, etc.
- Bank: maak een afspraak met de bank, neem de verklaring van overlijden en erfrecht mee en zorg uiteindelijk dat er één bankrekening overblijft. Zorg ervoor dat u via deze bankrekening betalingen kunt verrichten.
- Verzekeringen: inventariseer de afgesloten verzekeringen in overleg met een deskundige, zoals een fiscaal jurist of gediplomeerd verzekeringsadviseur.
- Instanties: stel de uitkeringsinstanties, pensioenfondsen, werkgever(s), etc. op de hoogte, stuur de verklaring van overlijden mee.
- Abonnementen: loop de bankrekeningen na om te kijken welke abonnementen moeten worden opgezegd, soms kun je nog een deel van de abonnementenskosten terugkrijgen, als er vooruit is betaald.
- Inboedel: maak een lijst met alle inboedelzaken en maak hier foto´s van. Meestal is het verstandig om aan alle zaken een indicatieve waarde toe te kennen. Kijk in het testament of in een codicil of de overledene hiervoor iets heeft vastgelegd. Zo niet, overleg dan met de erfgenamen, sommige zaken hebben namelijk een emotionele waarde. Laat elke erfgenaam een lijst maken van zaken die hij of zij zou willen hebben. Zijn er meerdere erfgenamen die een roerende zaak willen hebben, dan is loten of bieden de beste optie. Door de waardebepaling wordt de verdeling van het overige erfdeel eenvoudiger.
- Belastingen: de Belastingdienst zal binnen 2 maanden een zogenaamd F-biljet sturen, dit is de overlijdensaangifte. De belastingschuld mag u als schuld meenemen in de successie-aangifte. Over het bedrag dat de erfgenamen krijgen, moet meestal belasting worden betaald (veelal tarief 10 tot 20%). Binnen 4 tot 6 maanden na het overlijden krijgt u ook de aangifte recht van successie. Deze moet u binnen 8 maanden invullen en opsturen, uitstel hiervoor is eenvoudig te krijgen.
- Woning: de woning moet worden verkocht resp. de huur moet worden opgezegd.
- Vermogensopstelling: maak binnen een maand of 2 een opstelling van het vermogen op het moment van overlijden, dit maakt het voor u en de overige erfgenamen inzichtelijk.
- Vaste stukken: map met trouwboekje, testament, codicil, etc.
- Verzekeringen: map met al uw verzekeringen, etc.
- Overig: map met uw overige wensen, telefoonnummers, etc.
Tips na overlijden
- Werkgever: een werkgever mag belastingvrij een uitkering doen aan de nabestaanden.
- Verlof: soms krijgt u van uw werkgever een verlofdag, overleg dit.