- je gaat naar een bank of rijke particulier en vraagt of hij zijn geld wil uitlenen. En wat hij daarvoor aan rente wil hebben.
- of je trommelt je buren bijelkaar, telt bijelkaar wat alle buren nodig hebben en legt dezelfde vraag voor aan banken en rijke particulieren.
Als je een goedgevulde portemonnee hebt zal je geneigd zijn om zelf naar de bank te gaan, een leuke rente af te spreken, en voor je het weet heb je aangetoond wat je verdiend, en wordt de lening overgemaakt.
Maar nu werk je samen met de buren.
En op de vraag wat de verdiensten zijn beginnen sommige buren verbaasd te kijken. Hoezo verdienen? We hebben al meer uitgaven dan we aan inkomsten hebben. Daarom moeten we juist geld lenen: ons geld is op en we houden geen geld over maar komen juist geld tekort.
Geen haar op je hoofd die eraan denkt dat de tweede optie haalbaar is...
Toch is het in Europa anders: juist de landen die tekort komen (en dus veel rente moeten betalen om nog geld te kunnen lenen) hebben de mond vol over Eurobonds, over het gezamenlijk lenen van geld.
Als het in de straat is denk je wel tien keer na voordat je met de armlastige buren in zee gaat, en gestraft wordt met een hogere rente als die je moet betalen als je je zaakjes op eigen kracht in orde maakt.
Maar in Europa zou dat ineens anders zijn.
Politici hebben grote afstand van het volk. Duitsland houd vast aan haar standpunt.
Maar op de afloop hiervan durf ik nog geen knikker in te zetten.