Hypotheekrente betalen levert u een aftrekpost op, dat weet iedere Nederlander. Na afloop van het jaar doet u aangifte, u voert uw aftrekpost op en u krijgt de te veel betaalde belasting terug van de fiscus.
Zodra u een huis koopt, wordt u door de bank en de makelaar wel duidelijk gemaakt dat u geen jaar hoeft te wachten op uw belastingteruggave. U kunt een zogenoemde voorlopige aanslag aanvragen. Dan betaalt de Belastingdienst u de teruggave al gedurende het jaar in maandelijkse porties uit. Na afloop van het jaar doet u aangifte en op dat moment wordt dan de precieze grootte van uw teruggave vastgesteld.
Belasting terugvragen als u er recht op heeft!
Afhankelijk van het bedrag dat u al uitgekeerd heeft gekregen, ontvangt u dan nog een bedrag of moet u wat terugbetalen. Een handig systeem, dat ervoor zorgt dat u niets hoeft voor te schieten.
Toch zijn er ook mensen die geen voorlopige aanslag aanvragen. Zij hebben het geld niet onmiddellijk nodig en wachten liever. Zij geven dus pas in hun aangifte op dat zij aftrekposten hebben. Het voordeel hiervan is dat zij de te veel betaalde belasting dan in één keer, met rente, op hun rekening krijgen.
Dat wordt sparen bij de fiscus genoemd en mensen zijn hier vaak heel creatief in. Zij vragen bijvoorbeeld uitstel voor het indienen van hun aangifte aan. Niet omdat dit nodig is om de aangifte goed te kunnen invullen, maar omdat zo het moment dat ze de teruggave krijgen later valt en er dus meer rente ontvangen wordt.
Betere rente als je spaart bij de fiscus
Sparen bij de fiscus is zo populair omdat de Belastingdienst een betere rente vergoedt dan u op dit moment bij veel banken krijgt. Bovendien vergoedde de Belastingdienst tot een paar jaar geleden nog rente vanaf halverwege het lopende belastingjaar. Dat wil zeggen dat, als u over bijvoorbeeld 2008 geld terug kreeg, de rente niet pas op 1 januari 2009 ging lopen, maar al op 1 juli 2008.
Dit systeem is met ingang van 1 januari 2010 verlaten. U krijgt sinds 2010 dus pas weer rente na afloop van het belastingjaar maar er zijn legio mensen die dit nog niet is opgevallen. Men is al blij rente te krijgen zonder dat men gaat uitrekenen hoeveel dit nu precies had moeten zijn. Juist voor deze groep mensen – de spaarders bij de fiscus die de veranderingen in de wetgeving niet op de voet volgen – is dit stukje interessant. Er komen namelijk volgend jaar wijzigingen aan, die enige aandacht verdienen.
Eén van de bezuinigingsplannen van ons kabinet houdt in dat u – behalve in zeer uitzonderlijke gevallen – over een belastingteruggave over het jaar 2012 of later geen rente meer vergoed krijgt.
Simpel gezegd zijn de plannen als volgt: over de eerste zes maanden na afloop van het kalender jaar ontvangt u nooit rente over een teruggave en daarna alleen als de Belastingdienst lang over de behandeling van uw aangifte heeft gedaan maar de aanslag uiteindelijk wel overeenkomstig uw aangifte wordt opgelegd. Met lang over de behandeling van een aangifte doen, wordt bedoeld dat de Belastingdienst niet binnen drie maanden na uw aangifte iets van zich laat horen.
Beïnvloeden
U kunt de hoeveelheid rente die u krijgt vanaf volgend jaar ook niet meer beïnvloeden. Wanneer u heel snel bent met uw aangifte (u stuurt deze bijvoorbeeld al op 3 januari in) dan zult u vast voor 1 juli iets van de Belastingdienst horen. Maar tot 1 juli wordt er geen rente vergoed. Probeert u langs de 1 juli termijn te komen door uitstel aan te vragen en dient u uw aangifte pas in augustus in, dan krijgt u weliswaar pas na 1 juli bericht van de Belastingdienst, maar zolang het binnen drie maanden na het indienen van uw aangifte is, ontvangt u geen rente.
Heel creatieve mensen zouden erover kunnen denken net vóór 1 april een aangifte met fouten in te dienen, waardoor het zo ingewikkeld is om te achterhalen wat er nu precies aan de hand is, dat de kans dat de Belastingdienst de drie maanden termijn overschrijdt groter wordt. Ook dat levert waarschijnlijk niets op, want als de Belastingdienst afwijkt van uw aangifte is ze geen rente verschuldigd, ook niet als de aanslag meer dan drie maanden op zich liet wachten
Vanaf 2013 wordt het dus echt een uitzondering dat een belastingplichtige rente ontvangt van de Belastingdienst.