
Deze situatie kan veranderen wanneer de resultaten bekend worden van een nieuwe stresstest waaraan alle corporaties onlangs zijn onderworpen. Hierbij wordt gesimuleerd wat gebeurt met de kaspositie van de individuele corporaties, mocht de rente met een procent dalen. De resultaten van die test worden halverwege augustus verwacht, meldt persbureau Novum.
De derivatenportefeuilles van de corporaties hebben de aandacht van de Kamer vanwege de problemen bij Vestia. Die Rotterdamse corporatie belandde aan de rand van de financiële afgrond doordat het derivaten had gekocht om zich tegen een stijgende rente in te dekken. De rente daalde echter juist, waarop de banken een storting van meer dan een miljard euro eisten.
Inmiddels heeft Vestia met elf betrokken banken overeenstemming bereikt over de afkoop van de derivatenportefeuille. Vestia betaalt hiervoor 1,3 miljard euro. De andere woningcorporaties draaien op voor de resterende zevenhonderd miljoen euro.
LINKSE PARTIJEN KRITISCH OP DEAL WEGENS ROL BANKEN.
In de Kamer klonk kritiek op deze deal. De linkse oppositiepartijen SP en PvdA vinden dat de banken wel erg makkelijk wegkomen. Sadet Karabulut (SP) wees erop dat de banken ‘giftige producten’ hebben verkocht en daarom ook de gifbeker verdienen. Ook Jacques Monasch (PvdA) vindt dat de banken ‘veel meer op de blaren’ moeten zitten. Nu draaien de huurders ervoor op, zei hij.
WAAR BLIJFT HET RESULTAAT NAAR DE ROL VAN DE CONTROLEREND ACCOUNTANT? EN ZIJN DE ACCOUNTANTS VAN ANDERE CORPORATIES DAN WEL IN STAAT OM DE GEVOLGEN VAN DE DERIVATENPOSITIES IN KAART TE BRENGEN EN DE BESTUREN (EN ANDERE BELANGHEBBENDEN) TE INFORMEREN OVER DE RISICO'S?